Is de retail te redden?

Waarom multi sided platforms & omni-channel zo belangrijk zijn. Als voorbeeld nemen we provincie Limburg:

1. Limburg telt ruim 400 ondernemersplatforms & app’s. Daarnaast zijn er vele tienduizenden ondernemers-, bedrijven- en organisatie websites. Naast bijna 2.000 webshops. Hoe kun je ervoor zorgen dat een consument of collega ondernemer jouw website kan vinden? En als deze al op de website komt, wat wordt hem dan geboden? Is de info / content voldoende interessant om nog een keer terug te komen of je bedrijf te bezoeken?

2. Consumenten surfen het liefst op verzamelplatforms. De kans op succes bij een zoekopdracht moet wel groot zijn. Anders haken ze af. Dit verklaart het succes van Google, Zalando, Amazon, Alibaba, Coolblue, Bol.com, Wehkamp, FonQ, Vergelijk etc.
 
3. Kleine platforms bedoelt voor uitsluitend winkeliers in een stad of winkelcentrum hebben bij de consument geen schijn van kans.
 
Ervaringen van consumenten en ondernemers online:
 
- online oriëntatie consument / ondernemer: 90% plaatst online zoekopdrachten voor bedrijven, producten, diensten en evenementen 
-  gevonden retailers / zzp / mkb: slechts 15% (85% van alle ondernemers wordt niet gevonden, behoudens een telefoonnummer)
- aanwezige content van bestaande websites: 85% niet is meer actueel, klant negeert deze sites en daarmee de ondernemer
- statische of dynamische websites: 90% zijn statisch, uitsluitend tekst, laten niets zien van het bedrijf, producten of diensten.
 
Omni-channel is een marketinginstrument waarbij de ondernemer de klant / doelgroep altijd centraal stelt en online probeert deze te interesseren voor het fysieke bedrijf. Maar ook in het fysieke bedrijf dient men te werken aan en te investeren in het toevoegen van waarde, onderscheidend vermogen, kwaliteit, beleving en service om de klant te strikken. Fysiek en online versterken elkaar steeds meer en houden elkaar in evenwicht om:
1. vaste klanten te behouden voor het bedrijf
2. de doelgroep te interesseren voor het bedrijf zodat het bedrijf kan groeien
 
Multi-Sided wil zeggen dat binnen een bepaald gebied winkeliers, horeca, leisure, zzp, mkb, overheid, onderwijs, zorgaanbieders, kunstinstellingen, musea, stichtingen, verenigingen en consumenten zich online verbinden en vindbaar zijn op één platform. Middels eenvoudige zoekopdrachten kunnen consumenten en ondernemers online zoeken naar aanbieders, maar ook naar producten, menu’s, diensten, aanbiedingen, evenementen en zoekertjes (2e hands spullen). Een platform met bv. alleen winkeliers in een bepaalde regio maakt weinig kans om succesvol te worden. Deze hebben teveel concurrentie van de pure players, winkelketens en overige tech-giganten als Google. Echter, een regionaal (beter nog een provinciaal: bv. LIMZI.nl) platform dat alle aanbieders en hun producten, diensten en evenementen laat zien slaagt daarentegen wel. Aanbieders moeten hier wel voor openstaan. Openstaan voor innovatie, vernieuwing en verandering.

Om zo'n Multi Sided Platform te ontwikkelen is SWITCH ontwikkeld. Een all-in-one marketingtool dat koppelbaar is aan elke website en elk platform en stelt de ondernemer in staat de volledige regie m.b.t. marketing & advertising in eigen hand te hebben. Gebruikmakend van zijn smartphone, tablet op desktop. Ook kan men hiervoor personeel, “studentaanhuis” of de “computerstudent” inzetten. SWITCH koppelt platforms aan elkaar door alle content van deze websites en platforms te plaatsen op één centraal platform, één verzamelwebsite. Voor Limburg zou dit LIMZI.nl kunnen worden.

6 belangrijke USP's waarmee men waarde creëert waarde voor het eigen bedrijf:
 
1. vindbaarheid
2. zichtbaarheid
3. online klantenbestand
4. communicatie (in contact komen en blijven met doelgroep, klanten en consumenten)
5. transparantie (tonen van content: wie ben je, wat heb je te bieden)
6. online verkopen (webshop uitsluitend inzetten voor eigen klanten)

ONLINE OPLOSSING VOOR ONDERNEMERS:
online samenwerken met overige marktpartijen in een bepaald gebied (bv. een gemeente of provincie) is een must. Willen ondernemers nu en in de toekomst in contact komen én blijven met de consument of de doelgroep, dan dient men "vernieuwing en verandering" met beide handen aan te pakken en er daadwerkelijk iets mee doen: "niet lullen maar poetsen." Deze tijd vraagt om ondernemers met durf en visie, ondernemers die de juiste stappen nemen om het eigen bedrijf klaar te stomen voor de toekomst en daar tijd en geld in steken. Deze ondernemers begrijpen ook dat men moet toezien op een een aansprekende online presence en nemen het heft in eigen hand. Ze laten het niet afhangen van wat Google doorspeelt naar de consument. Want als je niet flink betaalt voor Google, gebeurt er weinig. De ondernemer van nu dient zich bewust te zijn van het feit dat 90% van het totale klantenpotentieel zich online oriënteert als deze zoekende is naar bedrijven, producten, diensten en evenementen. Natuurlijk wil je dan ook gevonden worden.

Als marktpartijen in een bepaald gebied in staat zijn een eigen relevant Multi Sided Platform te ontwikkelen dat zich kan meten met Google, dan hebben ze goud in handen. Voor nog geen €500 per jaar is men in staat de volledige marketing & advertising via het platform te communiceren. Als iedereen meedoet, weet de consument dit platform te vinden en wordt het relevant. Google krijgt het nakijken! Neem als voorbeeld Funda. Woningzoekenden plaatsen niet als eerste een zoekopdracht in Google, men gaat rechtstreeks naar Funda. Juist omdat men rechtstreeks naar Funda gaat, wordt Funda hoog gerankt in Google. Daardoor vindt de woningzoeker die wél rechtstreeks naar Google gaat, de woning in zijn eigen regio vaak op de eerste pagina. Ditzelfde gaat met relevante Multi Sided Patforms ook gebeuren.
 
Is de retail te redden?
Jazeker! Belangrijk is dat retailers zich met de andere marktpartijen gaan verbinden, gezamenlijk tonen wat ze te bieden hebben en gaan samenwerken op relevante platforms. Alleen dan ceëert men kansen om door consumenten en collega ondernemers gevonden te worden. 

Meer weten over de kansen voor je eigen regio?
Neem gerust vrijblijvend contact op. Frans Lalieu 06-55794751. Ik verzorg ook lezingen over dit onderwerp. Informeer naar de voorwaarden.

Blog archief