Hoe een lokale zoekmachine alle ondernemers succesvol(ler) maakt?

Ik houd me al jaren bezig met en doe onderzoeken naar de wenselijkheid van lokale ondernemersplatforms die onderdeel zijn van een nationale zoekmachine. Wat mij betreft is het de combinatie van beiden die de zelfstandige ondernemer op de online kaart zet. Ik ben ervan overtuigd dat deze combinatie het beste antwoord is op het huidige koopgedrag van de consument, het internetgeweld van de grote nationale en internationale online aanbieders (pure players) en de dure alternatieven als Google, DTG, Marktplaats, Facebook en de vele vergelijkings- en kortingssites. Online presence gebaseerd op het tonen van content met als doel het fysieke bedrijf lokaal, regionaal en nationaal te promoten zal uiteindelijk de moderne ondernemer succesvol(ler) maken.
Elke ondernemer wil online gevonden worden. Dit geldt voor de Retail, Horeca, ZZP, Dienstverlening, Zorgverlening en MKB. Helaas is de praktijk dat veel consumenten en collega-ondernemers niet van het bestaan van ondernemers afweten omdat ze online gewoon niet of niet snel genoeg vindbaar zijn.
 
Gratis
Een lokaal ondernemersplatform hoeft niet duur te zijn. Via Local Media Group (LMG) (localmediagroup.nl), waarin ik participeer, krijgen gemeenten en collectieven dit platform gratis. Al deze platforms in Nederland tezamen vormen vindhet.in én byloca.nl. Een serieus alternatief voor Google en Marktplaats als het gaat om het zoeken naar bedrijven, producten, diensten, evenementen en zoekertjes. Maar dan moeten ondernemers het platform wel omarmen. Voor de kosten hoeft men het niet te laten. Ik durf te stellen dat LMG op dit moment het meest uitgebreide, het goedkoopste en gebruikersvriendelijkste collectieve online marketingprogramma in de markt heeft. Stel je eens voor! Eén nationale zoekmachine, één nationaal platform waar alle Nederlandse ondernemers zichzelf, hun producten, diensten en evenementen tonen. Heeft de ondernemer een webshop, dan wordt deze gewoon aan het platform gekoppeld. De consument heeft een nationaal platform (incl. web-app) tot zijn beschikking waarop lokale ondernemers op termijn miljoenen producten, diensten en evenementen tonen. Via dit platform kan men zien wat men waar kan kopen en wat het kost. Daarnaast staat de ondernemer ook nog gewoon op het lokale platform, speciaal voor de lokale en regionale consument.
Met de platforms van LMG trekken ondernemers overal de aandacht van de consument. Zodra deze zich in de zaak laat zien, dient de ondernemer zelf offline (fysiek) de klant aan zich te binden door in te zetten op toegevoegde waarde, onderscheidend vermogen, beleving, service, kennis, vriendelijkheid, etc.
 
Sceptisch
Veel gemeenten, collectieven en ondernemers zijn sceptisch al je met hen praat over een lokaal ondernemersplatform. Volledig onterecht overigens. Eigenlijk is het zelfs moeilijk te bevatten waarom men zo vooringenomen is. In veel gevallen komt men met voorbeelden dat ze dit al geprobeerd hebben of dat ze er al een hebben. Het betreft dan een lokaal platform of een lokale app met alle ondernemers erop, inclusief hun bedrijfsgegevens, een foto van het bedrijf en veel info. Een soort van digitaal fototelefoonboek. Helaas hebben veel van deze statische platforms het publiek niet kunnen boeien en zag men kapitalen in rook opgaan. Met deze ervaring in het achterhoofd is men huiverig om te starten met een nieuw lokaal initiatief. Begrijpelijk!
 
Toch wil ik hier een belangrijke kanttekening plaatsen. Bijna alle gemeenten en collectieven zijn bij het ontwikkelen van een lokaal platform uitgegaan van de wensen van de ondernemer en de eigen wensen. De wensen van de consument zijn nauwelijks belicht of onderzocht. Want als men dit wel had gedaan, waren 95% van alle lokale online platforms of app’s waarschijnlijk nooit gebouwd. Waarom ze er wel zijn heeft voor een belangrijk deel te maken met belangen die er lokaal spelen. Men laat belangen prevaleren boven de effectiviteit en aantrekkelijkheid van een lokaal platform. Want zeg nu zelf! Word jij geïnspireerd om te kopen als je op een foto de pui van een winkel ziet met daaronder een korte beschrijving van de winkel, de bedrijfsgegevens en openingstijden?
Dit verandert zodra je alle producten kunt zien die in de winkel verkocht worden. Wat ook helpt zijn foto’s van de binnenkant van de winkel, diens eigenaar en personeel. Zo krijgt de consument op afstand een beleving van de collectie/aanbod en de winkel. De kans is nu veel groter dat deze de zaak komt bezoeken of contact opneemt met de ondernemer.
 
Het draait allemaal om content
De huidige succesvolle online aanbieders zijn zo succesvol omdat ze veel content laten zien op een enkel platform. Content is het visualiseren van producten, diensten en evenementen met tekst en uitleg inclusief de prijs en de beschikbaarheid. Dít is wat consumenten willen! Nog liever willen ze bij een zoekopdracht meerdere aanbieders zien. De consument van nu wil niet kijken naar een foto van een winkelpui. De consument van nu wil weten wat áchter die pui te vinden is. Deze wil zich digitaal oriënteren terwijl die thuis lekker lui op de bank ligt. Menig ondernemer zou dit moeten weten omdat deze naast ondernemer zijn ook consument is. Deze ondernemer zal net als de consument tijdens zijn online oriëntatie niet lang stilstaan bij een website die geen content toont (zgn. statische website).  
Ondernemers zouden zich meer dienen bezig te houden met wat de consument bezighoudt. Vooral diens veranderde koopgedrag moet zijn aandacht hebben. Jammer dat ondernemers te weinig belang hechten aan deze ontwikkeling. Want als ze deze problematiek daadwerkelijk erkennen, moeten ze er iets aan doen: “Niets doen als je weet dat je iets moet doen zegt iets over je ondernemerschap.”
Sommige ondernemers schuiven belangrijke beslissingen voor zich uit omdat ze geen tijd en geld wil steken in een professionele online presence. Andere ondernemers willen graag maar weten niet hoe. Intussen lijkt het alsof de grote online aanbieders (pure players) steeds meer grip krijgen op de consument en zien hun omzetten jaarlijks met tientallen procenten stijgen. De totale online omzet bedraagt in 2016 plm. 20 miljard euro. Op een totaal van 90 miljard euro aan consumentenbestedingen is dit meer dan 20%. Dit staat gelijk aan de totale jaaromzet van bijvoorbeeld 50.000 winkels, horeca en dienstverleners. Werkgelegenheid voor vele tienduizenden werknemers. Dan hebben we het niet eens over de kapitalen die naar het buitenland gaan of over de belastinginkomsten die de staat misloopt.
 
Frans Lalieu (RetailAdvisor) geeft over dit onderwerp lezingen.
Interesse? Bel 06-55794751 of mail frans@retailadvisor.nl

Blog archief